Makó István
Cs. és  kir. 34. gye.

Makó István tizedes a kassai 34. gyalogezred telefon szakaszánál szolgált a háború kezdete óta.

1918. július 2-án hajnalban az olasz fronton lévő állásaik egész terepszakasza heves pergőtűz alatt áll. A rettenetes tűzben az összeköttetések megszakadnak és csak jelentőfutókkal volt  fenntartható. Körülbelül 5 órakor reggel, amikor az ellenséges tüzérségi tűz hátra ugrott, megindul az ellenség támadása. Az első vonalban küzdő részek heves tűzharcban igyekeztek az előretörő ellenséget visszavetni.  A szomszédnál betört ellenség a C. d'Anna mögül, a küzdők hátába került és részeivel a C. Meneguzza felé tört előre. A 34-es legénység gyors elhatározással rajvonalat alkotott és tűzzel fogadta az előretörő ellenséget, és visszaszorította őket.
Makó tizedes mint a 38 havi frontszolgálata alatt már annyiszor vitéz helytállásával rászolgált az I. osztályú vitézségi éremre, amit az alábbi felterjesztés alapján kapott meg:

"A felterjesztett személy az 1918. július 2-án, a Casa d' Anna-nál bekövetkezett ellenséges támadásban a legerősebb ellenséges tűzben életének veszélyeztetésével nem törődve, helyreállította az ellenség által megsemmisített telefonvonalat, amely a magaslatról a telefonos központhoz vezetett, így a csata lefolyását mindenféle zavar nélkül követni lehetett."


Forrás: Dédunokájának szíves közlése



Bunyevácz Győző
Cs. és  kir. 82. gye.

A Hétközség fennsíkon  Col de Rosso- közelében a hősiesen helytálló 82-esek, a hadseregparancsnokság rendeletére kénytelenek voltak Col del Rosso 1276  és Monte di Val Bella 1312 méteres csúcsát haladéktalanul kiüríteni. Az I. és a II. zlj. ezért az est leszálltakor visszavonult s a Col Melaghetto 1218-on új védelmi állást foglalt el.
Az olaszok az elért sikeren felbuzdulva, csapatainkat erélyesen üldözték, ezeknek a
július 1-je és 2-ika
közti éjjelen a Melaghetton kél igen heves és nagyobb erejű támadást kellett kivédeniük. Az erősen megtépázott 5. század, melynek parancsnoka Bunyevácz Győző főhadnagy volt, itt sokszorosan nagyobb ellenség támadását hiúsította meg. Bunyevácz főhadnagyot ezért a kimagasló személyes bátorsággal véghezvitt fegyvertényéért, a III. oszt. katonai érdemkereszttel tüntették ki.

Forrás: Kelemen Béla (szerk.) - A cs. és kir. 82. székely gyalogezred története 1883-1919.