Makó István

Cs. és kir. 34. gye.

Makó István tizedes a kassai 34. gyalogezred telefon szakaszánál szolgált a háború kezdete óta. Végig küzdötte ezrede minden ütközetét.
1916 őszén az orosz fronton Kadlubiska -Zarkov térségében igen heves orosz támadásokat kellett a Vilmos bakáknak kivédeniük.
Makó tizedes vitéz helytállásáról a kitüntetési javaslata tanúskodik:
"1916.09.30-án, amikor az ellenség a IV. tábori zászlóalj szállásait Kadlubiskábnál pergőtűzzel elárasztotta, többször megszakadt a zászlóalj egyetlen és létfontosságú vezetékes vonala  az ezredparancsnoksággal. Nevezett a nagy veszély ellenére többször és azonnal kiment, az életét veszélyeztetve, vitéz, bátor, önzetlen kötelességtudatból, áthatolva a vonalakon és gyorsan elhárította a hibát.
1916.10.04-én és 05-én az aznapi ütközetek napjain is ennek a derék katona kötelességtudatának és vitézségének köszönhető, hogy az ellenség pokoli tüzérségi és gyalogsági tüzében szétlőtt távíró vezetékek rövid idő után ismét helyreálltak, és így az ütközet alatt a különösen fontos kapcsolat fennállt."
Makó tizedest ezen helytállásáért a II. osztályú ezüst vitézségi éremmel tüntették ki.
 


 

Forrás: Dédunokájának szíves közlése



Neumann (Nádudvary) Frigyes

Cs. és kir. 34. gye.

A Volyca pataknál, Zarkow község előtt húzódó állásaink erős ellenséges tüzérségi tűz alatt állottak 1916. szeptember hó 30-án. Az orosz gyalogság a déli órákban kezdte meg támadását. Az ellentámadásra rendelt csapatok között ott volt a kassai császári és királyi 34. gyalogezred egyik zászlóalja, ebben szolgált Neumann Frigyes zászlós, aki egy félszázadnak volt a parancsnoka. A zászlós fél hatkor karabéllyal a kezében kiugrott a fedezékből és megadta a jelt a támadásra. Legényei lelkesen követték hős parancsnokukat s pár ugrással a meglepett ellenség állásában termettek. Az oroszok hat géppuska és nagy mennyiségű hadiszer visszahagyásával fejvesztetten menekültek el, hamarosan azonban hatalmas oszlopokban ellentámadásra indultak. Neumann zászlóst az oroszok túlereje kiszorította elfoglalt állásából és a második vonalban vetette vissza. Neumann ezt az állást nagy véráldozat árán az erősítés beérkezéséig megtartotta.
 

Korabeli könyvészeti források alapján.