Gyöngyössy Károly

M. kir. 24. h. gye.

Hőstettét és az ellenséggel szemben tanúsított kiválóan vitéz magatartásával szerzett érdemeit a következő sorokban örökítette meg a 24. honvéd gyalogezred kitüntetési javaslata:

„A legmagasabb kitüntetésre érdemes, mert 1918. október 11-én a Monté Sissemol-on vívott ütközetben emberfölötti vitézségének és; vakmerő bátorságának oly fényes tanúbizonyságát adta, mely a 24. honvéd gyalogezrednek is dicsőségére válik. Mint a 4. század géppuskaszakasz parancsnoka azt a parancsot kapta, hogy a 4. század két szakaszával együtt a Monté Sissemol-t elfoglaló ellenséget, mely már a Frencella-völgybe készült betörni, állítsa meg. Ezt a feladatot a túlnyomó ellenség ellen oly fényesen oldotta meg, hogy nemcsak megállította a győzelem mámorától áthatott francia csapatokat, hanem az elfoglalt állásrészek kiürítésére is kényszerítette őket. Ezzel a Frencella-völgyben lévő magasabb parancsnokságokat, ütegeket, lőszerraktárakat és segélyhelyeket megmentette. Az ütközetben megsemmisült 2. század géppuskaszakaszának géppuskáival saját géppuskáinak számát hétre szaporította, ezek közül egyet maga kezelt, mellyel a legveszélyesebb pontokon sokszor az ellenség hátába foglalt tüzelő állást.
Délután 1 órától este 11 óráig tartó harc után az ellenséget az elfoglalt három vonal kiürítésére kényszerítette és megszállta a zászlóalj legfontosabb pontját, a Monté Sissemol-on lévő tiszti tábori őrs helyét, miáltal az erősítésére siető zászlóalj felvonulását lehetővé telte. Érdemét fokozza, hogy fején és kezén megsebesülve harcolta végig az ütközetet s csak annak végeztével ment a segélyhelyre."

Korabeli könyvészeti források alapján.