Ferenczi László

M. kir. 1. h. gye.

A 20. honvéd hadosztálynak a Morité-Temba-n húzódó állásai ellen intézett támadások során elfoglalták az olaszok az 1. honvéd gyalogezred tábori őrsvonalát és hatalmas erőkkel a fővonal ellen nyomultak előre.
1918. október 24-én  Ferenczi László zászlóst 30 honvédével és egy géppuskával azzal, az utasítással küldték ki az ezred balszárnyára, hogy a Piave mentén előretörő ellenséget tartóztassa fel és a hegy peremét a „végsőkig" tartsa. Az olaszok támadása azonban kiterjedt a szomszédos védelmi szakaszokra is, így a kötelességét híven és hősies erőmegfeszítéssel teljesítő Ferenczi zászlós kis csapatának háta mögé nyomultak be a szomszédos védelmi szakaszon áttört olaszok. Visszavonulásra már nem volt mód, mert az ellenség ellepte a mögöttes terepet, segítőcsapatok megérkezésére sem volt lehetőség, azért az utolsó reménységig szívósan ellenálló hős honvéd csapat kénytelen volt letenni a fegyvert.
Midőn azonban Ferenczi zászlós látta, hogy az olaszok az eltért siker mámorában szétszóródnak és a foglyokkal keveset törődnek, felvétette embereivel a fegyvert és dörgő „rajta" kiáltással nekirontott az ellenségnek. Hátba támadása nagy riadalmát okozott az olaszok között, kik fejvesztetten futottak szét. 50 foglyot és 3 géppuskát kiszakított a támadó ellenség soraiból és századbajtársaival egyesülve visszafoglalta az elvesztett állásokat.

Korabeli könyvészeti források alapján.