Czegédy József

Cs. és kir. 26. gye.

Mint a 26. közös gyalogezred tiszthelyettese minden harctéren megállta a helyét. A legválságosabb helyzetekben is megőrizte hidegvérét és mindenkor lelkes tűzzel csapott le az ellenségre. 
1915-ben orosz fogságba esett 14 emberével és két géppuskájával. A lefegyverzést megelőzően hirtelen tüzes támadást intézett elfogói ellen és addig tartotta magát, míg támadó ezrede ki nem szabadította.
1916-ban, Bruszilov generális győzelmes áttörése idején zászlóaljával együtt fogságba jutott, de néhányad magával ismét kivágta magát őrzői kezei közül. Vitézi tetteiért egymásután nyerte el a vitézségi érmeket. A legnagyobbat, az arany vitézségi érmet 1918. nyarán vívta ki az Asiago körül lefolyt súlyos harcokban. 1918. július 15-én a géppuskaszázad az ezred többi részével együtt vett részt az olasz állások vakmerő lendülettel végrehajtott elfoglalásában. Mikor a műszakilag páratlanul felszerelt, nagyszámú ellenséges csapatok elől a zászlóalj kénytelen volt visszavonulni. Czeglédy tiszthelyettes azt a megbízatást kapta zászlóaljparancsnokától, hogy géppuskás szakaszával fedezze a zászlóalj visszavonulását. A vitéz tiszthelyettes szakasza roncsaival —  öt bajtársával — gyorsan tűzelőállásba helyezkedett s két géppuskájával 48 órán át tartóztatta föl az ellenséget. Hősies kitartásával lehetővé tette zászlóaljának zavartalan visszavonulását. Ennek megtörténte után ő is zászlóalja után vonult. Visszavonulása közben öt embere közül három ellenséges gránát áldozata lett, de a hős tiszthelyettes két emberével is visszavitte géppuskáit csapatához .

Korabeli könyvészeti források alapján.