Fritz János
M. kir. 11. h. gye.

Alig 18 évesen, 1917 közepén önkéntesként vonult be Fritz János a munkácsi 11. honvéd gyalogezredhez. Rövid kiképzés után október közepén már a harctéren állt helyt.
Szakaszvezetőként részt vett ezrede minden csatájában.

1918. szeptember 23-án a Mt. Sisemoton lévő állását az olaszok heves tüzérségi tűz alá vették.
A súlyos véráldozatot elkerülendő, szakaszát öntevékenyen a pergőtűz hatása alól kivonta, de az eredeti állás előterét folyamatosan tűz alatt tartotta,  így az olaszok nem tudtak tért nyerni. A pergőtűz elültével szakaszával újra megszállta az eredeti állásukat.
Példamutatóan vitéz és öntevékeny magatartásáért a II. osztályú Ezüst Vitézségi éremmel tüntették ki.


 

Forrás: Rokonságának szíves adatközlése




 

Göndöcs Jenő
M.  kir. 5. h. gye.

1916. augusztus 28-án vonult be háborús katonai szolgálatra ezredünkhöz mint egyéves önkéntes. Kiképzésben a pótzászlóaljnál részesült, a tiszti iskolát Debrecenben végezte. 1917. októberében a „Bialek" kiképző csoporthoz vezényelték Keselymezőre, ahonnan a Papp-dandárhoz helyezték és ennek kötelékében az 5. népfelkelő zászlóaljhoz beosztva harcolt Dornavatra környékén. 1918. áprilisában átkerült az olasz frontra; részt vett a júniusi offenzívában, ahol az assiagói szakasz első támadó vonalát vezette. 1918. szeptember 23-án egy éjjeli támadás alatt francia fogságba esett. Franciaország különböző helyein tartózkodott fogsága alatt és 1920. májusában Lyonból tért haza.