Márkosi József

C. és kir. 103. komb. gye.

1917. év végén a szörnyű belső megrázkódtatás romba döntötte a félelmetes erejű és nagyra hivatott orosz haderőt.  A véres küzdelmeket vívott orosz katonák az ellenség helyett egymás ellen fordították fegyvereiket.
Megkezdődött az irtó polgárháború, mely aláásta a nagy orosz birodalmat. Az orosz csapatok visszaözönlöttek a frontról s a szövetséges csapatok megkezdték előrenyomulásukat Ukrajna belseje felé. Itt-ott ellenállásra találtak katonáink.  A 103. kombinált közös gyalogezred Oroszország belsejébe történt bevonulása közben, 1918. május 30-án  Nikolajev orosz város előtt, egy gyárhelyiségben elbujt orosz osztagok ellenállásába ütközött.
Márkosi József tiszthelyettes kapott parancsot arra, hogy szakaszával tisztítsa meg a gyárhelyiséget az ellenségtől, mely heves tüzelésével elzárta az ezrednek a vasútvonalon keresztül vivő útját. Márkosi tiszthelyettes erélyes rohammal el is foglalta az ellenség tűzfészkét. 140 oroszt foglyul ejtett; ezenkívül 4 géppuskát és nagyobb mennyiségű lőszert zsákmányolt. Ezen hőstette által megkönnyítette ezredének a városba való bevonulását.

Korabeli könyvészeti források alapján.