Tanós Imre
M. kir. 24. h. gye.

Tanós Imre a brassói 24. honvéd gyalogezredben zászlósként kezdte a háború elején a szolgálatot. Mint szakaszparancsnok részt vett az 1917 augusztus-decemberi kelet galíciaai Panioncze melletti és az 1918 május- júniusi Asiagó körüli súlyos állásharcokban. Május 22-én mint tábori őrs parancsnok ellenséges vállalkozás sikeres visszaverésével, higgadtságával tűnt ki.
Vitéz, példamutató magatartása elismeréseként parancsnoka a Katonai érdemkereszt III. osztályának adományozására tett javaslatot.
 

Forrás: HM HIM Központ Levéltár Kitüntetési javaslatok
 


 


Balogi József
Cs. és kir. 34. rep. szd.

Balogi József hadnagy 1918. május 20-22-én  kora reggel felderítő repülésre indult a Bressanini hidfőállás helyzetének felderítésére. melybe az ellenség betört. Felderítette az ellenség felvonulási útvonalát, az azon lévő hidat mélyrepüléssel bombázta. Három napon keresztül rendszeres felderítő repüléseket végzett, a heves elhárító tűz ellenére értékes fényképeket készített. A személyes megfigyelésivel értékes információkhoz juttatta a taktikai vezetést. Veszélyes feladatának eredményes teljesítését bronz Katonai érdeméremmel jutalmazták.
 

Forrás: HM HIM Központ Levéltár Kitüntetési javaslatok