Endrődy László
Cs. és kir. 3. árk. zlj.

A háború legnagyobb aknarobbantása 1918. március 13-án történt, amikor ugyanis a világháborúban felállított 3. árkászzászlóalj 3. százada,  vitéz parancsnoka: Endrődy László főhadnagy parancsnoksága alatt, felrobbantotta az olaszok déltiroli állásrészébe vont 2236 m. magas Pasubio hegy messze területeket uraló csúcsát. A robbantást megelőző aknaépítés Gyurkovics Károly századosnak, a császárvadász hadosztály műszaki törzstisztjének főirányítása alatt, kereken egy évvel korábban kezdődött. 1917 szeptember 30-án a fele útig már megépített tárnát azonban az olaszok ellenaknájukkal berobbantották, amikor 2 tisztünk és számos árkászunk lelte hősi halálát a sziklasírban. Erre a munkában kimerült legénységet a fentemlített komáromi árkászszázad váltotta fel, mely a főaknát Endrödy László főhadnagy pontos számításai alapján egyenesen a hegycsúcs alá építette, míg oldalvást védelmi és megtévesztő aknák létesültek. Amikor pedig a főakna, óriási műszaki nehézségek leküzdése árán és magyar árkászaink minden erejének latba vetésével lényegileg elkészült, Endrődy főhadnagy 60.000 kg amonállal és 800 kg ekrazittal töltötte meg az akna hatalmas kamráját, majd 300 helyen villamos vezetékkel és tartalékképen robbanó zsinórokkal felszerelt gyutacsokat helyezett el. Végül 50 m hosszú törmelékes és homokzsákos torlasszal, majd két helyen 1—1 méter vastag betonfallal is elzárták az aknát.
A villamos gyújtást ezen a napon  hajnali 4 óra 30 perckor Endrődy főhadnagy személyesen eszközölte. A hatás minden képzeletet felülmúlt, mert a Pasubio csúcsa eltűnt mindennel, ami rajta volt. Ezzel a másféléves aknavájás véget ért. A robbantás fényes sikere pedig Endrődy főhadnagy szívós akaratát, nehézségeket és fáradalmakat nem ismerő erkölcsi erejét, elszántságát és műszaki szaktudását dicséri. Ezért, kimagasló érdemét legfelsőbb helyen nagyra értékelve, a Vaskoronarenddel jutalmazták szolgálatát.
Sajnálatos, hogy ez a kiváló magyar árkásztisztünk néhány hónappal későbben a Cimone hegyen teljesített szolgálata alatt gránátszilánktól súlyosan megsebesült és hősi halált halt.
 

Korabeli könyvészeti források alapján.