Laczkó József

1918. február 25-én  Laczkó József, a 66. felderítő repülőszázadbeli népfelkelő tizedes, tábori pilóta újabb vitézi tettet hajtott végre.. Nevezett a Monté Grappa felett eszközölt felderítőútja alatt 4 ellenséges vadászgéppel vette fel a harcot, mely alatt azonban a gép megfigyelőtisztje roncsoló tüdőlövést kapott és pillanatok alatt meghalt. Azért a gép védtelenné vált, mivel a pilóta nem rendelkezett puskával s így nem is védekezhetett. Laczkó tizedes azonban támadások színlelésével és ügyesen megtévesztő fordulataival tíz percen át mégis kijátszotta ellenfeleit, úgyhogy halott megfigyelőjével együtt végül is a repülőtérre visszatérhetett. Laczkó tizedes, miként máskor, úgy ezúttal is példás elszántságával és ügyességével tüntette ki magát. Hősi magatartása elismeréseként és tekintettel arra, hogy 4 havi harctéri pilótaszolgálata alatt a nagyezüst vitézségi érmet már kiérdemelte, az arany vitézségi érem adományozásával jutalmazták.
 

Korabeli könyvészeti források alapján.


Frint János
Cs. és kir. 23. rep. szd.

1918. február 25-én Bolzano közelében repülő halált halt.
A világháború kitörésekor hivatásos főhadnagy, századparancsnok a cs. és kir. 65. közös gyalogezrednél. 1914. november 14.-én az orosz fronton súlyosan megsebesült.
Felépülése után önként jelentkezett a Légjáró Csapatokhoz és Wiener Neustadtban kapott megfigyelő kiképzést. Ezt követően a 23. Repülőszázad kötelékében harcolt és megfigyelőként hat légigyőzelmet ért el.
Kitüntetései: III. o. Vaskorona rend hadiékítménnyel és kardokkal, III. o. KÉK a kardokkal, Ezüst Katonai Érdemérem a kardokkal.
1916. szeptembertől, ismételt kérésére pilóta kiképzést kapott a 12. repülő pótszázadnál Klagenfurtban. 1917. szeptemberben kinevezték a 27. Repülőszázad parancsnokává. 1918. február 25-én az 53.46 számú Albatros D-III repülőgép berepülése során szárnytörés miatt zuhant le a dél-tiroli Auer repülőtér mellett.
 

Forrás: dr. Moys Péter összeállítása
The Aerodrome: http://www.theaerodrome.com/index.php
Dr. Martin O’Connor: AIR ACES of the AUSTRO-HUNGARIAN EMPIRE 1914 – 1918
Dr. Moys Péter: Az Osztrák-Magyar Monarchia magyar repülő ászai. MRT Repüléstörténeti Konferencia Közleményei 2007.