Fe
hér Frigyes
Cs. és kir. 5. n. tare.

1918. január 28 - 30 között az olasz fronton a Rigonyi-féle tüzelőállásban volt az  5. nehéz tarack tüzérezred ütege, amidőn az olasz tüzérség helyét felfedezte és három napon és három éjjelen át romboló tűz alá vette. Az üteg úgy halottakban, mint  sebesültekben jelentékeny veszteségeket szenvedett.
Egy ellenséges telitalálat a 150—160 db. 15 cm-es gránátból és srapnellböl, továbbá a néhány láda lőporból álló lőszerkészletbe csapott be s ott tüzei gyújtott.
Hogy az elkerülhetetlennek látszó robbanás ne röpítse levegőbe az üteg egész személyzetét is, elöljárói kiadták a parancsot a gyors menekülésre.
Fehér tűzmester ennek ellenére sem menekült el, hanem összeszedve néhány bátor embert, szembe nézett a minden pillanatban bekövetkezhető halállal és ásókkal gyorsan földet hányva a tűzre, azt ilyen módon egy negyed óra alatt nagyjából annyira eloltotta, hogy a robbanás veszélye elmúlt és sem emberben, sem anyagban további kárt nem szenvedtünk.
Bátor és önfeláldozó tényét a sors is megjutalmazta azzal, hogy az ellenség tüze által való további erős lövetés is megszűnt s az üteg ezután rendesen folytathatta tevékenységét.
Hősies magatartásáért az első osztályú ezüst vitézségi éremmel jutalmazták.

Korabeli könyvészeti források alapján.