Udvardy Nándor

Cs. és kir. 42. rep. szd.

Halálmegvető hősiességgel végzett kötelességteljesítésével kevés katonánk szerzett  annyi dicsőséget és elismerést, mint Udvardy Nándor, a 42-es számú repülőszázad tábori pilótája.
Tizenkét esetben keringett fent a magasban győzelemtől mámorosan a lelőtt s földre zuhant ellenséges gép és a legyőzött ellenfél pozdorjává tört hősi roncsai felett, mint büszke győző. Az ezer, meg ezer méter magasban vívott, halálra szánt küzdelmekben tanúsított hidegvérű vakmerősége, lélekjelenléte és százszorosan hősies magatartása az elismerés hervadhatatlan koszorúját fonják feje köré. Háromszor, adományozott nagy ezüst, kis ezüst és bronz vitézségi érmén kívül, két ízben is kitüntették az arany vitézségi éremmel.

Első aranyérmét a II. isonzói csata idején kapta. A karsztfennsík fölött egymásután két ellenséges repülőgépet lőtt le s megmentett egy földerítő gépünket.
Másodízben a piavei fronton, olasz terület fölött vívott légi küzdelemben érdemelte ki a személyes bátorság legnagyobb jutalmát. Nyolc gépből álló raj repült 1918. május 26-án Pádua irányába felderítés végett. Feladatuk elvégzése után visszatérőben voltak már, amikor tíz ellenséges repülőgép támadta meg őket. Heves küzdelem keletkezett. Harci gépeink elszánt küzdelmet vívtak az olasz gépekkel, hogy az értékes fényképfelvételeket vivő felderítő gépet megvédelmezzék. A hajmeresztő harcban három gépünket, köztük Udvardy pilótáét is lelőtték. Egyik égve zuhant le, a másik kettő pedig átlőtt motorral még átjutott vonalaink mögé. Udvardy önfeláldozó küzdelmének kiváló része volt abban, hogy felderítő gépünk megmenekült.
 

Korabeli könyvészeti források alapján.