Farkas László

M. kir. 11. h. gye.

1918. június 16-18-án  szakaszával portyáztak Candelu hegyes környéken és belebotoltak egy  olasz géppuska fészekbe. A három olaszt gyorsan lefegyverezték. Akkor vették észre, hogy egy kaverna bejáratát őrizték. A bejáratra fordította a géppuskát és  föléje lőtt egy rövid sorozatot. Rögtön kijött egy olasz százados 2 katonával. Ahogy meglátták hogy kik ülnek a géppuska mögött rögtön letették a fegyvereiket.
Az egyik lefegyverezett olasz katonát és egy magyart fegyverrel beküldtek a kavernába. Azok elmondták az olasz őröknek hogy adják át fegyvereiket a foglyoknak és mind jöjjenek ki.
Ekkor érte őket nagy meglepetés. Több mint 200 Magyar fogoly volt a barlangba. A felfegyverzett foglyok és a szakasza segítségével sikerült  mindenkit a magyar vonalak mögé visszakísérni. Az egész fegyvertény egy csepp vérontás nélkül sikerült végrehajtani.
A munkácsi 11. gyalogezred hadnagyának, Farkas Lászlónak ezen fegyvertényéért a Vaskorona rendet adományozták, amit József főherceg személyesen adott át neki.
A szakasz többi tagja ez alkalommal  nagyezüst vitézségi érmet kaptak.

Forrás: Fiának szíves adatközlése


Nagy Károly

Cs. és kir.76. gye.

1918. június 16-án a 76. gyalogezred a Piave alsó folyásán indult támadásra. Első feladata a salgaredai híd elfoglalása volt, hogy a Piávén való átkelést megkönnyítse. A hidat egy olasz zászlóalj és számos géppuska erősen kiépített hídfőállásokban védte. Idegbomlasztó tüzérségi és gyalogsági tűzfergetegben indultak rohamra a vitéz 76-osok.

A hídfő eleste után nehéz harcok árán nyomultak előre a Piave túlsó partján a kiváló nyugat-magyarországi legények s nem egy ízben vívtak kemény tusákat a nagy erőkkel ellentámadó olaszokkal.
Egy ilyen alkalommal Nagy Károly őrvezető géppuskájával alkalmas helyen húzódott meg s a zászlóalja után nyomuló olaszokat oly gyilkos oldaltűz alá vette, hogy azok fejvesztetten visszaözönlöttek. Zászlóalja — az olaszok sorainak felbomlását látva — ellentámadásba ment át s mintegy 600 foglyot ejtett.

Ezen fényes siker Nagy őrvezető bátor kitartásának volt az eredménye, amiért meg is kapta jól megérdemelt kitüntetését.

Korabeli könyvészeti források alapján.