dr. Szegedy Kálmán
M. kir 31. h.gye.


1915-ben vonult be a 41. honvéd hadosztályhoz, és a hadosztály kötelékébe tartozó ezredeknél 32 hónap frontszolgálatot teljesített.

Mint a 31. h.gyalogezred orvosfőnöke hivatását példamutató lelkiismeretességgel teljesítette.
Hosszú frontszolgálatával kiérdemelte a Károly Csapatkeresztet

1915.augusztus 23-án a wolczyni súlyos ütközetben tanúsított vitéz helytállásával kiérdemelte a Bronz Katonai Érdemérmet.
1917 márciusában az Ezüst Katonai Érdeméremmel tüntették ki.
1917 decemberében, amikor sebesülése ellenére is ellátta szolgálatát, a Ferenc József rend lovagkeresztjét érdemelte ki.
1917. december 5-én a Vöröskereszt II. osztályú disz jelvényének adományozásával ismerték el áldozatos harctéri szolgálatát.

 

 

 

Forrás: Unokájának szíves közlése


 

Maricsek László
Cs. és  kir. 37.  gye.

Maricsek László tartalékos hadnagy a mozgósításkor vonult be a nagyváradi 37. gyalogezredhez. A veszélyes vállalkozásokra mindig az elsők között jelentkezett. Vakmerő rámenőssége és hidegvére tiszteletet ébresztett alárendeltje, elismerést felettesei körében.
1917. december 1-je és 5-e között rendszeres felderítő és nyugtalanító járőrmeneteket vezetett Col del Rossotól északra Monte Todarecchénél. Az 5-8 fős önként jelentkezőkből álló járőrrel rejtőzve, észrevétlenül közelítették meg az állásokat. A vállalkozás céljától függően nagy zajjal és tüzeléssel rajtaütöttek az ellenséges álláson, majd gyorsan visszavonultak, vagy megfigyelés érdekében akár egy napon át lesből figyelték meg az ellenséget. December 5-én egy ilyen megfigyelés után a további harccselekmények szempontjából igen fontos jelentéssel tért vissza.
 

HM HIM Központi Levéltár Kitüntetési jav. 51.  doboz.