Szentpétery Gyula
Cs. és kir. 4. árkász zlj.

 

 

 

Ma 100 éve halt hősi halált az 1876-ban született Szentpétery Gyula népfelkelő szakaszvezető.

A háború elején vonult be a 4. árkászzászlóalj 7. századához, alakulatával végigharcolta a szerb, a román és az olasz frontot.
Mint árkász, a műszaki feladatok végzésében, erődítmény, akadály, kaverna építés és rombolás veszélyes, embert próbáló munkálataiban vett részt.

A 12. Isonzói csata idején és utána a Karszton az árkász feladatok mellett, a megmerevedett frontvonal lövészárkában állt helyt.

A folyamatos olasz támadások során vitéz helytállása közben érte az ellenséges puskagolyó.


 


 
Neve a budafoki hősi emlékművön szerepel.
 

Forrás: Családjának szíves közlése
Jacobi: Magyar műszaki parancsnokságok, csapatok és alakulatok a világháborúban




ISONZÓ


Isonzó, a smaragd színű gyönyörű folyó neve, ahol a háború folyamán tizenkét borzalmas csatát vívtak a szembenállók. Az Isonzó menti két éves küzdelemben a Monarchia csapatai védelemre voltak kénytelenek berendezkedni. 1917 októberére a keleti fronton felszabadult erők átcsoportosításával a Monarchiának esélye nyílt arra, hogy kezdeményezőként támadásba lendüljön. A 12. isonzói csata 1917. október 24. és november 19. között tombolt. A Monarchia csapatai nagy áldozatok árán Tolmeinnél áttörték a front vonalat és a Piave folyóig visszaszorították az olaszokat, akik ebben a csatában 10.000 halottat, 300.000 hadifoglyot 3000 löveget és 3000 gépfegyvert vesztettek el. November 19. után a Piave folyóhoz tevődtek át a harcok.

Korabeli könyvészeti források alapján.