Szuborits Róbert
Cs. és kir. haditengerészet

A Nagy Háború folyamán a Császári és királyi Haditengerészet legfényesebb napja volt 1917. május 15. Az antant erők 1915 óta lezárva tartották az Adriai-tenger kijáratát, az Ottrantói-szorost, így a Monarchia haditengerészete nem tudott kifutni a Földöközi-tengerre. Ezen a napon indult el két torpedóromboló kíséretében az SMS HELGOLAND, az SMS SAIDA és az SMS NOVARA gyorscirkálók alkotta hadihajó csoport, hogy az antant őrhajókból álló tengerzárat feltörje. Tíz őrhajó elsüllyesztése és tizenkettő megrongálása után két brit cirkáló és öt olasz romboló intézett támadást a hadihajóink ellen. A tűzpárbajban a vezérhajó a NOVARA is megsérült és az első tiszt Szuborits Róbert hősi halált halt. A csata során sikerült kikerülni a nagyobb tűzerőt képviselő brit cirkálók lőtávolságából és a felmentésre kiküldött monarchiabeli hadihajók megérkezése előtt az antant hadihajói visszavonultak. A csata során a hadihajócsoport parancsnoka – Horthy Miklós sorhajókapitány – is megsebesült, részére a háború után ítélték oda a Mária Terézia Katonai Rend lovagkeresztjét.

Korabeli könyvészeti források alapján



Csonka Antal

Cs. és kir. haditengerészet

1914-ben került a haditengerészethez és a háború elején, mint önkéntes a Wien csatahajón teljesített szolgálatot.
1916 augusztusában önként jelentkezett a repülőkhöz és Konyovics sorhajóhadnagy rajában vett részt a Valona, Brindisi és Otranto elleni légitámadásokban, ahol kitűnt bátorságával. A felderítők közül ő végezte a legtöbb éjszakai bombázást. Ugyancsak ő hajtotta végre az egyik leghosszabb tengerészeti felderítő repülést, amikor Hell sorhajó-hadnaggyal együtt Corfu szigetén is túlmerészkedett és felderítette az egész görög partvidéket a Flotta-parancsnokság részére.

1917. május 15-én részt vett az Otrantói tengeri csatában, ahol legendás hírű Novara, a Helgoland és a Saida hadihajók részére végzett felderítéseket és tűzzel segítette a Balaton és Csepel torpedó-rombolók támadását.

Csonka Antal fregatthadnagy 1918 júniusában részt vett Brindisi olasz hadikikötő elleni bombatámadásban, ahol több eredményes találatot ért el. Nem sokkal ezután gépével lezuhant és csak hónapok múlva épült fel sebesüléséből. Számára ezzel ért véget a Nagy háború.
Kitüntetései: I. és II. oszt. Ezüst Vitézségi Érem, Bronz Katonai Érdemérem a Katonai Érdemkereszt szalagján, a kardokkal, Károly Csapatkereszt, Sebesülési érem, Háborús Emlékérem a sisakkal és a kardokkal, Osztrák Háborús Emlékérem, I. és II. oszt. Porosz vaskereszt.

Forrás: dr. Moys  Péter összeállítása
Dr. Csonkaréti Károly: Fejezetek a cs. és kir. Haditengerészet tengerészeti repülésének történetéből
V. Boksay Antal: Felhők katonái
Dr. Moys Péter: Az Osztrák-Magyar Monarchia magyar repülő ászai. MRT Repüléstörténeti Konferencia Közleményei 2007.