Erdőkövy István
M. kir. 29.h.gye.



Erdőkövy István volt budapesti 29. honvédgyalogezredbeli tartalékos zászlós, aki a 306. honvédgyalogezredben szolgált, Kőrösmezőtől keletre, a Vorohta körül folyt harcok alatt parancsot kapott, hogy a 46 főből álló félszázaddal a Paradcsin-magaslattól északra beásott oroszokat verje ki az állásaikból. Erdőkövy zászlós sziklás és sűrűn erdős terepen át pontosan az oroszok hátába vezette a félszázadot, majd meglepő rajtaütéssel súlyos helyzetbe hozta azokat. Ugyanekkor orosz tartalékok Erdőkövy zászlós félszázadát két tűz közé szorították.
Erdőkövy zászlós gyors elhatározással megosztotta csapatát, az egyik résszel a hátba támadott oroszok ellen folytatta a támadást, mig a másik résszel az oldalába betört oroszokat tartóztatta fel. Ezután lendületes rohamra indult és az oroszokat páratlan elszántsággal vívott kézitusában visszavetette, egy tisztet és 147 embert pedig foglyul ejtett.
Kimagasló magatartását az arany vitézségi érem adományozásával jutalmazták és soron kívül tartalékos hadnaggyá léptették elő.

Forrás: Pesti Hírlap, 1939. augusztus 08.