Bátor Pál
M.  kir. 10. h. gye.

Az abasári illetőségű Bátor Pál 1916 szeptemberében, tartalékos népfelkelőként került ki a frontra, a miskolci 10. honvéd gyalogezredhez, ahol 11. századhoz került.
1916. december 3-án, amikor az orenburgi kozákok, Hosszúhavasnál a derékig érő hóban állásunkba betörtek, Ágoston Imre törzsőrmester vezetése alatt ellentámadásba ment a 11. század egy szakasza. A hatásos fellépésének köszönhető, hogy az ellenség megfutott, és a már foglyul ejtett honvédek kiszabadultak.

Vitéz magatartásával Bátor Pál népfelkelő aki a küzdelem során súlyosan megsebesült a II. osztályú ezüst vitézségi érmet érdemelte ki. 
 


 

Forrás: Unokájának szíves adatközlése
A volt m. kir. miskolci 10. honvéd gyalogezred világháborús emlékalbuma


 

Iszkerka Tamás
M.  kir. 10. h. gye.

Iszkerka Tamás volt miskolci 10. honvéd gyalogezredbeli zászlós 1916. december 3-án halált megvető bátorsággal szolgáltatott példát alárendeltjeinek. A románok ugyanis az erdélyi Uz patak völgyében heves támadásokat intéztek az ezred állásai ellen. Az ellenségnek sikerült az egyik helyen a magyar arcvonalat áttörniük és a balszárny magyar legénységét foglyul ejtették. E válságos pillanatban Iszkerka zászlós fegyverrel a kezében kiugrott az állásból és "Utánam magyarok ! Előre fiuk!” kiáltással egymaga rohant az oláhokra, nem törődve azzal, jön-e utána valaki vagy sem, A személyes bátorság e ragyogó példáján fellelkesülve, a honvédek kiugrottak állásaikból és olyan fergeteges rohamot intéztek az oláhok ellen, hogy elfogott bajtársaikat is sikerült kiszabadítaniuk. Később az oláhok dél felől is támadásra indultak. Iszkerka zászlós az ötszörösen erősebb ellenfél felé vonult s bár az oláhoknak géppuskájuk is volt, elszánt katonáival visszavetette az ellenséget. Kiválóan bátor és eredményes cselekedetéért az arany vitézségi érmet kapta jutalmul.
 

Forrás: MTI kőnyomatos Világháború Naplójából 1939-1944.