Tepliczky Dezső
Cs. és kir. 19.vad.zlj.

Tepliczky Dezső altiszt  1916 augusztusától 1918 augusztus végéig mint szakaszparancsnok végigküzdötte a háború összes frontját.

Példamutatóan vitéz
harccselekményért mint a cs. és kir. 16. tábori vadászzászlóalj szakaszvezetőjének,  a Bronz Vitézségi Érmet adományozták 1915. áprilisában.

Az Ezüst Vitézségi Érem II. osztályát  1916. októberében kapta, mint fővadász, midőn október 1-jén szakaszával Paltinnál  rohamra indult, s az erőteljes ellenséges tűz és a nagy veszteségek ellenére sötétedésig kitartva, parancsra húzódott csak vissza, megmaradt öt emberével.

Forrás: HM HIM Levéltár LEV-939-1/2017



Tyll József
Cs. és kir. 44. hue.

1916 október 1-jén bátorságával tűnt ki, a nagyszebeni csatát követő üldözés folyamán Tyll József volt nyíregyházai 14. közös huszárezredbeli főhadnagy, Tyll főhadnagy önként jelentkezett, egy lovas századból és két géppuskából alakult üldöző különítmény parancsnokául. A különítmény egész éjjel érintkezésben maradt a románokkal, hajnalban visszavetette az utóvédjüket, az ellenség meg-megújuló ellenállását erélyes támadásaival gyorsan megtörte és délben már Nagysinkről is kiűzte, véres utcai harcokban az ellenséget. A főhadnagy ezután a helység temetőjénél keményen ellenálló és többféle csapattest járőreivel megerősödött, ellenséges utóvédet több oldalról megtámadta és visszavetette, sőt eközben számos foglyot is ejtett. Még aznap este erélyes géppuska- és puskatűzzel rajtaütött a románok kálbori nagy táborán és az ellenséget fejvesztett menekülésre kényszerítette. Mint kiváló felderitőt, a románok elleni támadó hadműveleteink folyamán még kétszer bízták meg felderitőosztag vezetésével Tyll József feladatait minden alkalommal fényesen oldotta meg. Kiváló tevékenységéért a III.oszt.Vaskorona Renddel jutalmazták.

Forrás: Sőregi Zoltán gyűjtése