Kis Benedek
M. kir. 4. h. hue.

A magyar királyi 4. honvéd huszárezreddel 1914. augusztus 8-án érkezett meg a frontra Kis Benedek tizedes.
1916. június elején az ezredet a Stochod - Styr közötti frontszakaszra vezényelték.
Kis tizedes, mint járőrparancsnok június 8-án járőrével egy erős ellenséges állást megtámadott. Az elfoglalt állást példaadó, halálmegvető bátorsággal mindaddig  megtartott, amíg az erősítés be nem érkezett.
A példaadó járőrparancsnokot az ellenség előtt tanúsított vitéz magatartásáért az I. osztályú ezüst vitézségi éremmel tüntették ki


 

Unokájának szíves közlése



Láday István
M. kir. 23. h. gye.

A nagyszebeni 23. honvéd gyalogezredünk Tarnapol környékén, Kurovcenél vívott súlyos védelmi harcai alatt 1916. június 8-án, Láday István hadnagy kiváló körültekintéssel és lelkes személyes példaadással vezette géppuskáit, amelyek hatásos tüzével az oroszok több előretörését akadályozta meg. Amikor pedig az oroszok éppen emiatt összpontosított tüzérségi tűz alá vették a géppuskákat és hamarosan kilőtték azokat, Láday hadnagy puskával a kézben folytatta a harcot és osztagával továbbra is oly vitézül harcolt, hogy az oroszok újabb támadásai is összeomlottak. Kiválóan vitéz és eredményes magatartását a III. osztályú Katonai Érdemkereszt adományozásával jutalmazták.

Korabeli könyvészeti források alapján.