dr. Kronfeld Alajos
Cs. és kir. 10. ho.

A mozgósításkor vonult be tartalékos segédorvosként a 10.  hadosztályhoz. Szigorú fegyelemmel, és helytállással a háború végéig teljesítette katonai beosztásban orvosi kötelességét.
1916. április 21-i elöljárói felterjesztés nyomán tüntették ki a" Koronás arany érdemkereszttel a vitézségi érem szalagján a következő felterjesztési javaslat alapján:

Kiváló és önfeláldozó viselkedés az ellenség előtt. A háború kezdete óta van a harctéren és ettől az időponttól a katona orvosi szolgálatot példás odaadással látja el. Gondoskodásának köszönhetően a legénység egészségi állapota az eltelt 20 háborús hónapban minden megpróbáltatás ellenére kiváló volt."

Később, 1918 április 10-én a Bronz Vitézségi Éremmel tüntették ki, az alább idézett előterjesztés alapján

"Bátor és önfeláldozó viselkedés az ellenség előtt, mint zászlóalj főorvos a Felső Styr menti Szczurowice körüli állásharcokban 1917. június 12-től 1917.november 25-ig az erős ellenséges tüzérségi tűz közepette is tanúsított bátor viselkedésével és a sebesültek gondozásával magát különösen kitüntette és önfeláldozó kötelesség tudásával és az általa mindig leggondosabban ápolt betegek javának viselésével kiváló érdemeket szerzett. Mint a hadosztály főorvos-képviselője fáradhatatlanul és legjobb eredménnyel fáradozott a segélyhelyek és a betegbarakkok berendezésének a javításán."

Unokájának szíves adatközlése


 


.
M. kir. 23/VI. munkás  osztag

1915 decemberében kezdte meg működését a veszprémi pótzászlóaljon belül felállított munkásosztag. Az osztag szolgálata első sorban a fedezékek építéséből állt. A munkálatok alatt emberei közül 22 fő halt hősi halált halt, 35 megsebesült, 102 pedig megbetegedett. 1916. április 21-én a 26-os osztrák vadász zászlóalj lőszere támadás közben elfogyott. A veszprémi munkásosztag ellenséges zárótűzön keresztül az 1500 méter magas Vorsic hegy csúcsára hordta a lőszert, de közben a harcba is tevékenyen beavatkozott és ezzel az ellenség visszaveréséhez nagymértékben hozzájárult. A munkásosztag katonái közül két fő az I. osztályú, négyen II. osztályú Ezüst, 38 fő Bronz Vitézségi Éremmel, 31 fő pedig a Koronás Vas Érdemkereszttel lett kitüntetve.
 

Korabeli könyvészeti források alapján.