Horváth József
Cs. és kir. 69. gye.

Kezdeményező akaraterős és férfiasan bátor altiszt- alattvalóink ragyogó mintaképe. „Ezt írja róla kitüntetési javaslatában ezredese a 69. gyalogezred parancsnoka.
Majd így folytatja:" 1915. május 4-én önként jelentkezett a Jawora magaslat felderítésére és a felderítése alapján sikerült a hírszerző különítmény parancsnokának egy olyan állást elfoglalnia, mely lehetővé tette a magaslaton lévő, körülbelül egy zászlóalj erősségű ellenséges erő körülzárását. Horváth József őrmester különösen kitűnt május 19-én az Ostrozectől északkeletre fekvő orosz állások elleni támadásban. Tündöklő példaadásának köszönhető, hogy dacára az ellenség több oldali gyalogsági, géppuska és tüzérségi tüzének, legénysége nem hátrált meg, hanem nyugodtan kitartott. Ezt a bátor, tetterős őrmestert az arany vitézségi éremmel való kitüntetésre javaslom. Krause ezredes."

Korabeli könyvészeti források alapján
Unokájának szíves kiegészítése
 



Jeney István
M. kir 11. h.gye.

Jeney István a munkácsi 11. honvéd gyalogezred őrmesterének e napon készült kitüntetési javaslata szerint:
Az összes harcokban szakaszának kiválóan ügyes vezetésével tűnt ki. Halálmegvető bátorságának élő bizonyítéka, hogy minden, az ellenségre vonatkozó fontos felderítésre örömmel, önként jelentkezik. Mind a május 4-i, mint az ezt megelőző harcokban különleges feladatokat vállalt és oldott meg. Felderítette az ellenséges vonalakat, azok tüzérségének elhelyezését, valamint a hátsó tartalékok állásait is. Jeney őrmester magas intelligenciájánál és használhatóságánál fogva mintaképe a hős katonának."

Korabeli könyvészeti források alapján