Unghváry Kálmán
M. kir. 24. h. gye.

Unghváry Kálmán tartalékos zászlós a brassói 24. honvéd gyalogezredben géppuskaosztag parancsnokként szolgált.
1915. július 6-án a galíciai fronton az az ezred arcvonalának szárnyán egy házcsoportban volt állásban. A túlerejű, és folyamatos erősítést kapó oroszoknak több órás küzdelem után sikerült a szívósan védekező 24-esek állását átszakítani. A védekezők parancsot kaptak a visszavonulásra, mert a bekerítés veszélye fenyegette őket. Unghváry zászlós irányításával ekkor lépett működésbe a géppuskás osztag. A kitűnően elhelyezett fegyverek oldalazó tüze megállította az oroszok támadását,  biztosította a 24-esek rendezett visszavonulását, és az új védelmi vonal elfoglalását.
Unghváry zászlóst vitéz helytállásáért és példamutató harcba avatkozásáért a II. osztályú vitézségi éremmel tüntették ki.


 

Rokonának szíves adatközlése

 


Mojzes István
Cs. és kir. 23. gye.

Mojzes István a zombori császári és királyi 23. gyalogezred őrvezetője 1915. július 6-án önként vállalta a visszavonuló oroszok üldözését és a helyzetük felderítésére kiküldött járőr vezetését. Harminc emberével a Rzepinow-Nowytól nyugatra lévő sűrű erdős területre, erős ellenséges tüzelés ellenére behatolt. Több kisebb utóvéd járőrrel került tűzharcba, melyeket sikerült megfutamítani vagy foglyul ejteni. Felderítette az ellenséges állásokat, és az ellenség erejéről, valamint elhelyezkedéséről jól használható jelentést készített. A körültekintően vezetett vállalkozásról kisebb sebesülésekkel a járőr teljes létszámmal tért vissza. Mojzes őrvezetőt a járőr eredményes vezetéséért Kis Ezüst Vitézségi Éremmel jutalmazták.
.

Korabeli könyvészeti források alapján