Duska György
Balkáni hadsereg parancsnokság

Duska György a balkáni hadsereg parancsnoksághoz vonult be. Mint hadapródjelölt 1915. január 21-től az orsovai mellékfelderítő osztagnál teljesített szolgálatot.
Április elején az Aldunára orosz hajók érkeztek. Ezek megsemmisítésére Duska tervet dolgozott ki, és önként vállalkozott annak végrehajtására. Terve szerint búvárruhában megközelíti a hajókat, és a magával vitt robbanóanyaggal megsemmisíti azokat.
Április 15-én este csónakon a Vaskapuig vitette magát, ahonnan a sötétség leple alatt  úszva közelítette meg a hajókat. Vakmerő vállalkozása nem sikerült, mert a hajó körül lévő aknafogó drótakadályba belesodródott, és hősi halált halt.




 

Forrás: Családjának szíves adatközlése
 



Deseő Lajos

M.  kir. 12. h. gye.

A Telepóc környéki harcok alatt Deseő Lajos százados, mint a szatmárnémeti 12. honvéd gyalogezred II. zászlóaljának parancsnoka tüntette ki magát. Az oroszok hirtelen előretöréssel elfoglalták a szomszédos Skura tetőt. A zászlóalj legénysége, amely jórészt még nem volt harcban, ennek hatására megingott. Deseő százados azonban a megrendült, hátráló embereket összegyűjtötte. Idejében érvényesülő bátor és erélyes fellépésével, valamint vitéz személyes példájával percek alatt helyreállította a rendet. Ennek köszönhető, hogy az ily módon új erőre kapott honvédek megállították az oroszok előretörését. Helyzetfelismerését és személyes példaadását a III. osztályú Katonai Érdemkereszt odaítélésével jutalmazták.
 

Forrás: MTI kőnyomatos 1939-1944.