Benkő Sándor
M.
kir. 16. h. gye.

Benkő Sándor a háború kitörésekor tartalékos zászlósként vonult be a besztercebányai 16. honvéd gyalogezredhez. Szakaszának élén az orosz fronton a Kobila magaslaton volt állásban 1914. december 4-én. Benkő zászlós észrevette, hogy fél zászlóaljnyi orosz erő támadási szándékkal nyomul előre.
Saját elhatározásból szakaszával heves tüzelésbe kezdett, amivel a támadókat szétugrasztotta, és foglyokat ejtett, akiktől az ellenség szándékait illetően fontos adatokat tudott meg.
Példamutatóan bátor magatartásáért ez alkalommal az I. osztályú vitézségi éremmel tüntették ki.
 


 

Családjának szíves közlése alapján



Dürbácher András
Cs. és kir. 6. gye.

Dürbácher András az újvidéki császári és királyi 6. gyalogezred törzsőrmestere a Stawek-nél vívott ütközetben szakaszával egy tüzérüteg állásait fedezte. Az üteget orosz járőrök és nagyobb egységek támadták. Dürbácher törzsőrmester felismerte a helyezet veszedelmét, ezért saját felelősségére rajvonalba fejlődött szakaszával az ellenség erejének felderítésére indult. Egy orosz tiszti járőrre bukkant, amely erélyes fellépésükre megadta magát. Tovább folytatta előrenyomulását, de az erdő szélén egy tömött sorokban közelgő század tűnt fel. Ezt azonban Dürbácher szakaszával hirtelen sortüzet leadva megfutamodásra kényszerítette. A sikeres vállalkozásáért Arany Vitézségi Éremmel tüntették ki. Dürbácher törzsőrmester egyike volt azoknak, akik ezt a kitüntetést kétszer is kiérdemelték.
 

Korabeli könyvészeti források alapján.