báró
Hazai Béla
Budapest 1893.09.27. - Albánia 1918.10.01.
m.  kir. 1. honvéd huszárezred
tartalékos hadnagy
 
apja: Samu, honvédelmi miniszter


KITÜNTETÉSEI KMTR Vaskor. Tiszti
O1
KEK SL
ezüst
SL
bz
OA O1 O2 OB Sebesülés
1914-1916               X X   X X
1917-1918       X   X          

1914 augusztusban vonult be a pótszázadhoz. 1915. március 31-én ment ki az ezredhez a harctérre, ahol május 11-én a horodenkai ütközetben megsebesült.

A világháborúban 1915. március 31-tői harcolt az L honvéd huszárezred kötelékében. Május 11-én miközben a horodenkai ütközetben heves ellenséges tűzben vezette rohamra embereit, súlyosan megsérült. Ahelyett azonban hogy elhagyta volna a tűzvonalat, a harc végéig ott maradt, kitartásra buzdítva bajtársait.

1915 augusztusától ismét a fronton, a borotniki ütközetben és a constantinovkai állásharcokban bizonyította vitézségét. 1916 augusztus elején gránátzúzódással került kórházba. Felgyógyulása után átkérte magát a légjárókhoz. A kiképzés után, 1917. februárjában a 6. repülőszázadhoz osztották be az albán frontra. Május 5-én sikeres bombázást hajtott végre, ezért „az ellenség előtt, mint repülő tanúsított vitéz magatartása elismeréséül" a legfelső dicsérő elismerést kapta meg a kardok egyidejű adományozása mellett.
Hazai október 29-én teljesítette utolsó bevetését a 6. repülőszázadnál. Nyolc és fél hónap szolgálat során 35 bevetést repült, ebből 33 alkalommal felderítést végzett, kétszer pedig ellenséges repülő elhárítására szállt fél.

1917. október 27-én Valona fölé repült Hazai és Schwach, amikor Vojusánál két Nieuport támadta meg őket  Hazai és pilótája leszállásra kényszerítették az egyik gépet, ahogy az előző napi harc folyamán is.  Hazai teljesítményéért a 3. osztályú katona érdemkeresztet kapta meg hadiékítményekkel és kardokkal

Ezután pilóta kiképzést kapott és 1918. augusztus 20-án érkezett a 13. vadászrepülő-századdala Durazzotól északra fekvő Bazár Sjak melletti repülőtérre,

"1918. szeptember 30-án   az albán harctéren hősi halált halt báró Hazai Béla, báró Hazai Samu vezérezredes, volt honvédelmi miniszter  nagytehetségű fia. A hős ifjú tiszt egyike volt a legmerészebb repülőknek, alá vakmerő támadó szellemének esett áldozatul. A százada ugyanis jelentést kapott róla, hogy négy angol repülőgép, amely a szomszédos század repülőterére bombákat dobott, most az 5. századához közeledik. A századparancsnok és báró Hazai rögtön repülőgépre ült, hogy eleje menjen az ellenséges repülőknek, minthogy azonban a századparancsnok gépének motorhibája miatt kénytelen volt leereszkedni, báró Hazai egészen egyedül vette föl a harcot a négy ellenséges géppel szemben. Nyomban az első. támadásnál kiszorította az egyik angol repülőt a csatárláncból és állandó heves tüzeléssel háromszáz méternyire lenyomta. E manőver közben sikerült egy másik angol repülőnek báró Hazai gépe mögé kerülnie. Ez az angol repülő  fölgyújtotta báró Hazai gépét, s a vakmerő repülőtiszt maga is mint égő fáklya zuhant le. Holttestét bajtársai találták meg."
Pesti Hírlap, 40. évfolyam, 1918-10-25 / 250. szám