Nika János

hadnagy
 

A 10. Isonzói csatában 1917. május 23-án kitünt a volt kecskeméti 38. gyalogezredben,  Nika János hadnagy, aki százada kiválóan hatásos tüzével tartóztatta fel a század ellen támadó olasz gyalogságot.
Amikor pedig elfogyott lőszere és pótlását sem remélhette, az olaszok visszavetése céljából páratlan merészséggel rohamra tört előre. Ez az előretörés véletlenül akkor történt, amikor az olaszok is rohamhoz ugrottak fel, úgyhogy mind a két fél egyszerre nyílt összecsapásban szuronnyal rontott egymásnak. Az olaszok pillanatnyi megtorpanása, — mely nyilvánvalóan a meglepődésnek volt a következménye — lehetővé tette, hogy Nika hadnagy százada fölénybe kerekedjék. A rohamot azonban még négyszer kellett megismételnie, míg végre a századnak súlyos kézitusák után, sikerült hátrálásra kényszeríteni a vitézül védekező ellenfelét.
Nika hadnagy merész és kimagasló elszánt vitézi tette igen nagy jelentőséggel volt a zászlóalj sikeresen végigküzdött védelmi harcára, miért is méltóan kiérdemelt jutalomként a tiszti arany vitézségi éremmel tüntették ki.

Forrás:
Magyar vitézi tettek gyűjteménye Bp. 1942.

 

 

 

 

(c) hungarianarmedforces