Keresztényszigethy Sándor
őrnagy
 

1914. augusztus 2-án mint őrnagy és a 25. honvéd gyalogezred II., zászlóaljának parancsnoka Zvornik-nál harcolt.
Keresztényszigethy (Szeifert) őrnagy zászlóaljával hosszú és fáradságos menetelés után augusztus 11-én éjjel elérte Zvornik helységet. A 42. honvéd hadosztály parancsa szerint a zászlóaljnak az állandó ellenséges tűz alatt álló Zvornik-ot feltétlenül tartania kellett és meg kellett akadályoznia, hogy szerb komitácsi bandák a Drinán átkeljenek.
Zvornik-kal szemben a Drina túlsó partján és a közeli magaslatokon húzódtak a szerbek állásai. Keresztényszígethy őrnagy rövid tájékozódás után azonnal felismerte a helyzetet. Sejtette, hogy a hadosztály ezen a környéken akar a folyón átkelni. A messze előrekerült zászlóalj parancsnoka ezért, saját felelősségére elhatározta, hogy erőszakosan átkel a Drinán és elűzi a túlsó parton befészkelt szerbeket.
1914. augusztus 12-én délelőtt a csapatok előre kidolgozott pontos terv szerint, megbeszélt jelre beszálltak a parton várakozó csónakokba. Keresztényszigethy őrnagy az első csónakban állva, a szó szoros értelmében vezette az átkelést.
Az ellenség pokoli gyalogsági tűzze fogadta a közeledőket. Az igen erős és állandó tűzben csapataink mégis elérték a szerb partot A csónakból először a hős zászlóaljparancsnok ugrott a mellig érő vízbe és ő lépett elsőnek az ellenség földjére.
A szerbek a magaslatra húzódtak vissza. Derék katonáink sarkon követték és elkeseredett kézitusa után onnan is ledobták őket.
Keresztényszigethy Sándor őrnagy öntevékenyen és bátran végrehajtott kiváló harci cselekményével tette lehetővé a 42. honvéd gyaloghadosztály Suljinkán-i átkelését.
 

Forrás:
Vitézek albuma Bp.1939.
 

 

 

(c) hungarianarmedforces