nemes Grosschmid István

fregatt hadnagy

Tengerész repülőink haditetteit pompás fegyverténnyel gyarapította 1916. június 12-én nemes Grosschmid István fregatthadnagy.
Merész elhatározással az alábbiak szerint védte meg a gondjaira bízott kis szigetet. Három repülőgépből álló rajával az isztriai félszigeten levő Parenzo városka előtti San Nicolo szigeten állomásozott. Hajnalban átláthatatlan sűrű ködben 9 egységből álló olasz hajócsoport közelítette meg a szigetet, amelyet az olaszok meglepő partraszállással el is foglaltak. Ekkor Grosschmid fregatthadnagy az olaszok ágyútüzében, gyorsan és szerencsére még idejében, felszállt gépeivel és ellentámadásba ment át. Az olasz hajókat sorjában bombákkal támadta meg. Saját gépével, mely hét súlyos bombával volt megterhelve, élénk elhárító tűz ellenére a legnagyobb torpedórombolót támadta meg. Támadása eredményes is volt, mert a torpedórombolót eltalálta és annak orrát széjjelroncsolta.
Ezután géppuskája tüzével seperte végiga fedélzetet, amelyen 42 főnyi veszteséget okozott. Ezalatt azonban saját gépe is megsérüli.
Egy ágyúlövedék a gép törzsét fúrta át. Egy másik a kormányfelületeket sértette meg. Ezen felül számos géppuskatalálat érte a gépet. Ámde Grosschmid mégsem hagyta abba a harcot, hanem rajával újból és újból támadta a hajókat, míglen azok végül is visszafordultak. Erre Grosschmid leszállt sérült gépével, gyorsan és amennyire tehette, rögtönzötten kijavította gépét, majd 9 bombával megrakodva a hajók üldözésére indult. Utói is érte és bátran meg is támadta azokat. Ekkor harmadik ágyútalálat érte, mely a gép egyik szárnyát rongálta meg és noha egy széjjellőtt és arcának csapódó merevítő dróttól pillanatokra elszédült, mégis ura maradt gépének, amellyel végül szerencsésen bevonult. Kimagasló és a maga nemében szinte egyedülálló merész és sikeres tettének méltó jutalmaként a tiszti arany vitézségi éremmel tüntették ki.

 

Forrás: Magyar vitézi tettek gyűjteménye Bp. 1942.


 

(c) hungarianarmedforces